20 juliol 2017

LA CAMPANYA DE L’ANC A FAVOR DEL REFERÈNDUM PORTA JUNQUERAS I RIGAU AL TEATRE DE SARRIÀ


Text d’assemblea.cat / Il·lustració d’Antoni Morell i Mestre

Ahir es va posar en marxa una de els campanyes més ambicioses de l’ANC de cara a explicar les garanties del referèndum. Si bé en un primer moment el Govern va activar el web garanties.cat, ahir es van celebrar van celebrar més de 40 actes simultanis que abraçaven gairebé totes les comarques del Principat. En aquest actes hi van participar desenes de diputats (al voltant de la seixantena) i membres del Govern, amb l’objectiu de complementar tota la informació del web de garanties i, al mateix temps, resoldre dubtes dels assistents.

A Barcelona hi van participar el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, la diputada de Junts pel Sí Irene Rigau i el president de l’ANC, Jordi Sànchez. L’auditori del Teatre de Sarrià va quedar ple, fins i tot va haver-hi gent que va haver de seguir l’acte des de fora. En el moment de l’arribada de Junqueras, Rigau i Sànchez, una llarga ovació els va acompanyar des de l’entrada al recinte fins una bona estona després de seure als seus llocs.

Garanties? Com sempre!

Tant Jordi Sànchez com Irene Rigau i Orio Junqueras van voler transmetre un missatge clar: l’1 d’Octubre es votarà, i es farà en les condicions habituals, “com sempre”. Per la seva banda, Sànchez va advertir a aquells qui “neguen les urnes” que no els faran cas. “Seguirem el nostre Govern i el nostre Parlament, i l’1-O votarem, com sempre”. Tot i això, va emplaçar el públic assistent a “ser exigent” davant del vicepresident i la diputada per conèixer les garanties i el compromís amb la “perfecció” perquè la qualitat de la votació sigui garantida.

També va enviar un missatge a les autoritats espanyoles, concretament a la Guàrdia Civil. I és que si tenen “temptacions” de venir als actes, “hauran d’anar a molts teatres” per evitar que es puguin fer les desenes de presentacions del referèndum programades, en total més de cent.

En el mateix dia que es va saber que el tribunal de comptes obria procediments contra l’expresident Mas, i possiblement contra Joana Ortega i Irene Rigau, demanant els 5 milions d’euros que va costar el procés participatiu del 9-N, Sànchez va voler traslladar tot el suport i compromís de l’ANC “fins l’últim cèntim en ajudar els nostres polítics”.

Recuperar la dignitat de Catalunya

Irene Rigaau va ser l’encarregada d’explicar algunes de les garanties amb què comptarà el referèndum. D’una banda, va explicar que hi haurà 7.000 agents electorals acreditats mitjançant una borsa, i va recordar que no es “forçarà” ningú a participar en el referèndum, si bé hi haurà cobertura jurídica i una sindicatura electoral que en garantirà la neutralitat. “Cadascú rebrà les credencials per votar”, va explicar.

Rigau va fer un repàs als motius que han portat Catalunya al moment actual: des del juny del 2010 amb la primera gran massificació fins al moment actual. L’objectiu de tot el procés, va dir, és “recuperar la dignitat democràtica de Catalunya”, i va recordar al TC que l’última paraula “la té el poble”, i no pas un tribunal, com va fer amb l’Estatut, esmenat un cop referendat.

En referencia a la possible causa que el tribunal de comptes podria obrir-li, Rigau va traslladar un missatge de serenor i tranquil·litat. “Enfront de la por, il·lusió. Els somriures no els amenaçaran, i a mi tampoc”, va reblar. Tot i això, va mostrar la seva indignació pel fet que, malgrat haver estat exculpats per malversació, l’Estat sempre trobarà “una altra via” per incriminar-los.

Suaviter in modo, forter in re

Oriol Junqueras va obrir la seva intervenció apel·lant a aquesta màxima llatina. “Siguem suaus en la forma, i forts en el contingut”. Una suavitat, segons ell, que segurament i incomodarà el Govern espanyol, de qui va dir que vol Catalunya “en l’excepcionalitat”, però qui realment està fora de la llei és precisament el govern espanyol, que “utilitza les clavegueres de l’Estat” i s’inventa fins i tot informacions falses per desacreditar moviments polítics.

Junqueras va apel·lar als drets humans i al dret a l’autodeterminació com a eines per poder abordar el referèndum amb garanties. Drets, d’altra banda, que el Govern espanyol s’ha compromès a complir precisament perquè són reconeguts internacionalment, per això Junqueras va voler deixar clar que, en tot cas, “qui contradiu el marc que es va obligar a complir és l’Estat Espanyol”, no pas el Govern de Catalunya, que actuarà seguint les indicacions i instruccions de la comunitat internacional. “Per això el govern espanyol ens posarà traves, perquè no vol que ho fem com sempre”.

Com Rigau, Junqueras va traslladar un missatge de tranquil·litat. “Vindran a casa nostra i ens desnonaran per una causa política”, s’ha preguntat. “I creieu que ens deixarem intimidar? No ens hem de deixar intimidar ni perdre el respecte”, va exclamar. Abans d’acabar, i en referència als 5 milions d’euros que el tribunal de comptes exigirà a Mas pel 9-N, Junqueras es va preguntar si aquest és el preu de la dignitat dels catalans. I en tu to irònic va dir que n’hi haurà molts que “els pagaran gustosos”. “Si el 9-N van votar dos milions i mig de persones, surt a 2 euros per cap, o ni que fossin 5!”, va ironitzar entre les rialles i aplaudiment dels assistents.

Públic actiu

El públic va poder participar mitjançant preguntes que els dos convidats van poder respondre. D’entre les més recurrents: com es podrà ajudar. Tots dos van tranquil·litzar els assistents: a cada etapa del procés s’aniran obrint convocatòries per dur a terme les tasques. Finalment, van recomanar a la gent fer vacances (si poden) però emplaçant-los a “estar atents”. “La casa de tots estarà oberta per fer allò que hem de fer”, va dir Rigau amb un somriure. Alguna gent del públic va assistir amb la idea d’anar obtenint informació per convèncer indecisos i per estar encara més informats. “L’acte ens ha servit per crear il·lusió. I malgrat la por, tirarem endavant”, van explicar la Rosa i la Josefina, dues senyores ja d’edat avançada. Tot i això, també va haver-hi veus com la del Jaume, que espera que sigui un referèndum “amb garanties, tant pels del sí com pels del no”, i que en les properes setmanes es vagin “resolent els dubtes” que pugui haver-hi.